Arbitrage

Scheidsrechters zijn onmisbaar in de volleybalcompetitie. Een bekwame scheidsrechter is dan ook onmisbaar tijdens een wedstrijd. Echter is het niet vanzelfsprekend dat er altijd een scheidsrechter is: scheidsrechters worden geleverd via vrijwilligers uit de eigen vereniging. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende scheidsrechters zijn, is hier een beleid over opgesteld. In het beleid staat algemene informatie over verenigings- en regioscheidsrechters, maar ook het beleid en de begeleiding van de scheidsrechters binnen USV Protos. Hieronder volgt een korte samenvatting.

Niveau

Niet iedereen mag zomaar een wedstrijd fluiten. Hieronder volgt er per niveau wat er wordt vereist om een wedstrijd op dat niveau te kunnen scheidsen.
– 3e en 4e klasse (verenigingsscheidsrechter): spelregeltoets afgerond
– 1e en 2e klasse (verenigingsscheidsrechter): volgen of het hebben behaald van de VS2 opleiding
– promotieklasse en derde divisie (regioscheidsrechter): volgen of het hebben behaald van de VS3 opleiding
– tweede divisie of hoger (nationale scheidsrechter): volgen of het hebben behaald van de VS4 opleiding

Begeleiding & opleiding

Verenigingsscheidsrechters krijgen begeleiding vanuit Protos, regio- en nationale scheidsrechters volgen de VS3/VS4 opleiding via de Nevobo. In principe fluit elk lid op zijn/haar eigen niveau: speel je 3e klasse, dan fluit je 3e en 4e klasse. Speel je 2e klasse, dan fluit je 2e en 1e klasse. Speel je derde divisie, dan wordt er verwacht dat jouw team genoeg regioscheidsrechters levert. Van elk team tot en met de 1e klasse wordt verwacht dat zij twee verenigingsscheidsrechters leveren.

Handige uitleg over regioscheidsrechters en leveringsplicht vind je in het volgende filmpje: